Snoddas/Kärleksmums/Mockarutor

Kärt barn har många namn! Jag kallar dem för Snoddas. Det är en mjuk kaka med kaffe och choklad glasyr och kokos på. Så himla gott! Här kommer receptet;
Ingredienser
Snoddas
150 g smör
2 st ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
 
Glasyr
50 g smör
3 msk kaffe (snabbkaffe eller kokat kaffe)
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
 
Kokos till topping
 
Gör såhär;
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Ha i bakpulver,vaniljsocker och kakao, vispa 1 min.
Ha i mjölk.vetemjöl och smöret.
Smöra och bröa en form och häll i smeten. Ju större form desto smalare kakor, ju större form tjockare kakor. Men ungefär 30 x 20.
Grädda i 10-15 min.
 
Smält smöret och ha sedan i resten av ingredienserna och rör om till en len glasyr. Du kan antingen vänta tills kakan svalnat innan du häller på glasyer, eller så kan du göra det direkt när det kommer ur ugnen. Men glasyer stelnar fortare om kakan är sval.
Strö sedan över kokos över hela kakan och skär upp den i lagom stora bitar! Enjoy!
 

Hallon Cheesecake ala Ida

Cheesecake är något jag inte äter ofta.. har ätit det en gång på resturang, super god!
Gjorde en själv förut..inte alls lika gott. Så har inte bakat det flera gånger än 1 gång.
Men så fick jag en "Beställning" på en Cheesecake, som helst skulle vara rosa, Hallon tänkte jag då.
Så tänkte jag..vad är gott till hallon...Vit choklad!! Så Gjorde en Hallon Cheesecake med Vit chokladganashe topping! Vet inte själv hur den smaka men har hört att den blev jätte god!
 
Ingredienser
Botten
250 g digestive 
100 g smält smör
 
Hallon Cheesecake
400 g Philadelfiaost 
200 g hallon
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
 
Vit chokladganashe
200 g vit choklad
2 dl grädde
 
Gör såhär;
Börja med att sätta på ugnen på 180 grader.
Sedan krossar du kexen antingen i mixer eller för hand. Smält smöret och häll över kexen och blanda.
Tryck ut den i en form med borttagbara kanter och grädda i 5-10 min.
 
Under tiden kan du börja med cheesecaken. Häll i alla ingredienser i en bunke och mixa till en slät smet.
Häll sedan i smeten över botten och grädda yttligare 25-30 min.
 
Låt sedan cheesecaken svalna.
TIPS; gör helst cheesecaken dagen innan den ska serveras. Dels så hinner kakan svalna helt och så hinner ganashen svalna innan den ska vispas upp.
 
Medans kakan svalnar så kan man börja med ganashen. Hacka chokladen i små bitar. 
Värm grädden på spisen, men låt det INTE koka.
TIPS; Använd fingret. När grädden är så varm så man nästan bänner sig så kan du hälla i chokladen.
Rör om tills chokladen smält och rör gärna ganashen kall över ett vattenbad och låt sedan svalna i kylen i några timmar. 
Man ska sedan vispa upp ganashen så den blir fluffig, men gör man det för tidigt så kan den bli gryng, så se till att den är riktigt kall.
 
När allt är klart är det bara att toppa cheesecaken med ganashen och dekorera hur du vill!
 
 

Chokladbiskvier

Chokladbiskvier är verkligen det BÄSTA jag vet! Det är så sjukt gott! Tar ett tag och göra men det är det värt.
Att använda mandelmassa i botten är totalt NoNo för mig, man ska använda malen mandel, blir så mycket godare!
Ingredienser
 
Botten
200 g Mandel
3 dl florsocker
2 äggvitor (spara äggulorna!!!!)
 
Fyllning
150 g rumpst.smör
3 dl florsocker
2 äggulor
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
TIPS: Gör helst 1 1/2 satts fylling eller t.o.m dubbla!
 
200g choklad 
 
Gör såhär; 
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader.
Mal mandeln ganska fint, men det får gärna vara lite bitar i så det blir tuggmotstånd.
Vispa upp äggvitorna till ett vitt skum och häll i resten av ingredienserna och rör försiktigt.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Mjöla ena handen och ha en sked i den andra. Lägg en sked smet i den mjölade handen och försök rulla den med halvstängd hand genom att "kasta" runt den. Ju stora eller små bottnar du vill göra är upp till dig. Man kan även använda spritspåse om man tycker det är lättare.
Se till att ha bra med mellanrum mellan bottnarna då dem "rinner ut" i ugnen. Grädda i 10 min.
 
När alla bottnar är klara så låt dem svalna och börja med fyllningen.
Blanda smöret och florsockret. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda till en len smet.
Ställ in fyllningen i kylen medans kakorna svalnar.
 
När kakorna svalnat så vänder du på dem och lägger på fyllningen, med tex en sked eller spattel.
När alla kakorna har fyllning, så kommer vi till det svåraste momentet..att täcka alla kakor med choklad.
 
Smält chokladen över vattenbad på svag värme. Tricket är egentligen att hitta den perfekta skålen som inte är för stor och som inte blir mindre vid botten. Använd aningen en tång eller fingrarna för att doppa kakans topp i chokladen. 
Ställ dem i kylen ett tag tills chokladen stelnat, sen är dem klara!
 
 
 
RSS 2.0