Saftig Choklad&Kaffe kaka med philadelphia frosting

Vem kan motstå en saftig chokladkaka med frosting? Inte jag i alla fall. Bakade den här godingen idag, och det blev helt underbart god!!
 
Choklad&kaffe kaka
3 dl mjöl
3.75 dl socker
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl olja (neutral smak)
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl bryggt kaffe
 
Frosting
3 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
 
Gör såhär;
Börja med att sätta på ugen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda alla blöta ingreienserna i en annan bunke, förutom kaffet.
Ha i det torra ingredienserna i den andra skålen och blanda ihop. 
Ha sedna i kaffet.
Smöra och bröa en bra form och häll i smeten och grädda i 35-40 min.
 
När kakan svalar kan du göra frostingen. Vispa grädden i en skål.
Blanda ihop dem andra ingredienserna i en annan bunke och blanda i grädden.
Toppa med valfria bär
 

Tarte tatin

Jag kollar på hela sverige bakar. Då gjorde dem tarte tatins, tänkte att det där kan inte vara så jääkla svårt. Så jag testade att göra det idag för första gången! Gick mycket bra, fast även fast receptet säger att man ska ha så tjock botten så tycker jag personligen att man ska ha lite tunnare!
 
Tarte tatin
250 g vetemjöl
250 g smör
100 g vatten (ca 1 1/2 dl)
5 g salt
1 äggula
5 g citronsaft
 
Fyllning
Äpplen
råsocker
citronsaft
smör
 
Gör såhär;
Ta fram en mixer och mixa smöret, mjölet och saltet lite snabbt. Häll i resten av ingredienserna och mixa precis så degen går ihop. Knåda sedan degen en aningen och plasta in och plasta in den och låt vila i kylen i 10-20 min.
Kavla sedan ut degen och vik den 3 ggr. Kavla sedan ut den igen och vik 3 ggr. Plasta in och låt vila i 10-20 min.
 
Fyllningen beror helt på hur stor stekpanna och hur många äpplen du ska använda. Jag använde 3 äpplen och hade bara i en lagom mängd av alla ingredienser.
Så ta en "ungnssäker" stekpanna och sätt på ugnen på 180 grader. Häll i alla ingredienser i stekpannan och smält karamellen på medelvärme tills den fått en fin brun färg. Ha i äpplena och karamellisera dem i 8-12 min.
Kavla sedan ut degen och lägg över stekpannan. 
TIPS; tryck ner degen noga i kanterna på stekpannan. Då åker inte karamellen ut när du vänder den.
Grädda i 20-30 min. Lägg sedan en tallrik ovanpå kakan och vänd på stekpannan. Klart!!

nyttigt godis

Jag tränar ganska hårt och har godis dag endast på lördagar (fuskar ibland såklart, hiihi). Men tycker det är jobbigt att inte sitta och äta något om kvällarna. Så här har ni bästa receptet på nyttigt godis! Jordnötsmör är endast protein och bra fetter och mörk choklad är inte heller så värst dåligt!
Nyttigt godis
Ekologiskt jordnötsmör, utan socker
Cloetta mörk choklad utan socker
Havssalt
Alt; stevia

Gör såhär;
Smält chokladen och fyll botten på en passande form (ta ganska små formar, typ knäckformar)
Ställ sedan in i kylen i 5 min. Ha sedan på en klick jordnötssmör i mitten och strö alternativt över lite stevia för lite sötma. täck jordnötsmöret med resten av chokladen. 
Strö över havssalt och ställ in i frysen i 5min. klart!

Munkar

Igår så bakade jag munkar för första gången i mitt liv!
Det var ganska lätt men tog ett tag att göra!
Jag gjorde halva de här receptet och tyckte det blev många endå. Dock gjorde jag små och söta munkar!

Munkar
10 g jäst
1 msk vatten, ljummet
75 g smör
4 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk salt
2 st ägg
12 dl mjöl

olja

Gör såhär;

Häll jästen i en bunke och häll över vattnet och blanda ihop.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll över jästen och blanda.
Ha i socker,salt, ägg och 6 dl mjöl.
När det blivit en jämn smet, ha i resten av mjölet, lite i taget.
Knåda sedan degen i några minuter och låt sen vila under duk i ca 1h.
Du kan antingen kavla ut degen och skära ut runda degbitar, eller skära av en bit, rulla till en boll och sedan trycka in fingret i mitten och snurra degen runt fingret så det blir ett hål i mitten.
Låt degen jäsa i 45 min till.
Hetta upp oljan till 180 grader. Jag hade ingen termometer som kunde mäta så hög värme så chansade lite.
Du kan testa att  lägga ner en munk och se hur fort den friteras. Det ska ta ca 1 min på varje sida för dem att bli gyllene.

När dem är klar friterade så kan du aningen rulla dem i socker (Jag hade i lite kanel i sockret också) eller lägga dem på hushållspapper och låta dem svalna.

Du kan toppa dem med vad du vill. Du kan göra en frosting,glasyr eller bara ha choklad på. Jag gjorde frosting av florsocker och vatten och dekorerade med strössel.

Devils cupcake med fluffig chokladfrosting

Har varit så sugen på choklad typ...hela tiden. Choklad är en tröst när man är ledsen vilket jag varit/är. Så tänkte att jag ska baka något mega choklad mumsigt som kan göra stop för min choklad craving.
Därför gjorde jag Devils cupcakes vilket är typ kungen bland choklad bakelser sedan gjorde jag en smörkräm som blev riktigt super god med bara dem få ingredienserna!
 
Devils Cupcakes
50 g rumst. smör
1 1/2 dl brun farinsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
3/4 dl kako
1 1/4 dl creme fraiche
 
Fluffig chokladfrosting
110 g  rumpst.smör
4 dl florsocker
50 g choklad
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser förutom creme fraiche i en bunke, vispa några minuter tills allt blandats.
Häll i creme fraichen och rör om till det blandats. Fördela smeten i formar, jag fördelade det till 12 st.
Grädda i ugnen i 20 min.
 
Medans cupcakesen svalnar så kan du börja med frostingen.
Vispa smöret FLUFFIGT. Ha sedan i florsockret tills det blandats.
Ha sedan i den smälta chokladen, se till så den inte är för varm.
TIPS: Jag hade i lite kako för att förstärka smaken. Så vill du ha mer chokladsmak så kan du ha i ca 2 msk kako.
Spritsa på frostingen och dekorera hur du vill sen är det bara att njuta!
 
 
 
RSS 2.0