Tarte tatin

Jag kollar på hela sverige bakar. Då gjorde dem tarte tatins, tänkte att det där kan inte vara så jääkla svårt. Så jag testade att göra det idag för första gången! Gick mycket bra, fast även fast receptet säger att man ska ha så tjock botten så tycker jag personligen att man ska ha lite tunnare!
 
Tarte tatin
250 g vetemjöl
250 g smör
100 g vatten (ca 1 1/2 dl)
5 g salt
1 äggula
5 g citronsaft
 
Fyllning
Äpplen
råsocker
citronsaft
smör
 
Gör såhär;
Ta fram en mixer och mixa smöret, mjölet och saltet lite snabbt. Häll i resten av ingredienserna och mixa precis så degen går ihop. Knåda sedan degen en aningen och plasta in och plasta in den och låt vila i kylen i 10-20 min.
Kavla sedan ut degen och vik den 3 ggr. Kavla sedan ut den igen och vik 3 ggr. Plasta in och låt vila i 10-20 min.
 
Fyllningen beror helt på hur stor stekpanna och hur många äpplen du ska använda. Jag använde 3 äpplen och hade bara i en lagom mängd av alla ingredienser.
Så ta en "ungnssäker" stekpanna och sätt på ugnen på 180 grader. Häll i alla ingredienser i stekpannan och smält karamellen på medelvärme tills den fått en fin brun färg. Ha i äpplena och karamellisera dem i 8-12 min.
Kavla sedan ut degen och lägg över stekpannan. 
TIPS; tryck ner degen noga i kanterna på stekpannan. Då åker inte karamellen ut när du vänder den.
Grädda i 20-30 min. Lägg sedan en tallrik ovanpå kakan och vänd på stekpannan. Klart!!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0